Home & Cook Blog> Starostlivosť o domácnosť> Ako nastaviť automatické upratovanie u robota
21.5.2024

Ako nastaviť automatické upratovanie u robota

Krok za krokom s vami prejdeme automatické nastavenie robotického vysávača. Zvládnete to sami behom pár chvíľ. Ako teda na to, aby sa mohol robotický vysávač následne pustiť do upratovania vášho domova?

Robotický vysávač: inteligentný a oveľa inteligentnejší

Robotické vysávače môžeme rozdeliť do dvoch základných skupín. Prvou základnou skupinou sú roboty bez pokročilej navigácie, ktoré sú určené skôr pre menšie domácnosti alebo upratovanie jednoduchých priestorov. Tieto robotické vysávače pre svoju navigáciu využívajú infračervené senzory a prípadne gyroskop na orientáciu v priestore. Ich nastavenie je naozaj jednoduché, stačí robota spustiť tlačidlom priamo na prístroji alebo cez aplikáciu. Spustenie cez aplikáciu má svoju výhodu v tom, že je možné upratovanie naplánovať a nastaviť napríklad výkon, akým má robot vysávať.

Druhú skupinu tvoria roboty s pokročilou navigáciou využívajúcou laserovú navigáciu, prípadne kombináciu lasera a kamery. U týchto robotov je už nastavenie komplikovanejšie. Samozrejme sa dajú taktiež spustiť iba tlačidlom na robote, ale v tomto prípade sa budú správať ako roboty z prvej skupiny, len budú menej narážať do nábytku vďaka pokročilejším senzorom. Robotické vysávače s pokročilou navigáciou sú ideálnym parťákom do väčších bytov s množstvom nábytku, prípadne do rodinných domov, pretože si zvládnu vytvoriť niekoľko rôznych máp pre všetky poschodia domu.

Na čo je dobré základné nastavenie?

Pýtate sa, na čo je nastavenie robotického vysávača dobré? V mobilnej aplikácii, ktorá je spárovaná s robotickým vysávačom Rowenta s pokročilou laserovou navigáciou, totiž môžete do najmenších detailov nastaviť upratovanie svojho domu či bytu tak, aby vyhovovalo presne vašim zvyklostiam.

V nastavení robotického vysávača si tak vyberiete napríklad no-go a no-mop zóny, teda zóny, kam už robotický vysávač nesmie vstúpiť, prípadne tam môže vysávať, ale nie vytierať. Aké máte ďalšie možnosti? V nastavení aplikácie na ovládanie robotického vysávača je možné taktiež aktivovať inteligentné bodové upratovanie a spravovať upratovanie podľa konkrétnej miestnosti. Týmto spôsobom si tak môžete v aplikácii nastaviť rovno celé mapy pre jednotlivé poschodia vášho domu či mezonetového bytu. Typickým zástupcom inteligentným robotov s laserovou navigáciou a detailným nastavením aplikácie je model Rowenta X-Plorer S75s+.

U značky Rowenta ale existuje ešte jeden prístup k nastaveniu aplikácie, resp. ako s nastavením stráviť čo najmenej času a nechať všetko na automatike. Je to v prípade robotických vysávačov s umelou inteligenciou. Robotický vysávač jednoducho spustíte v aplikácii a po niekoľkých upratovaniach vám začne sám navrhovať spôsob, akým vašu konkrétnu domácnosť upratovať. Vie sám odporúčať no-go zóny, kedy ktorú miestnosť viac upratovať atď. Robot počas prvých niekoľkých spustení sleduje, ako, kedy a kde ho spustíte. Podľa toho si nastaví svoje algoritmy a začne posielať notifikácie s odporúčaním automatického upratovania. Vy mu toto odporúčanie buď schválite, alebo zamietnete. On sa potom podľa toho sám zariadi. Robotickým vysávačom s umelou inteligenciou je potrebný model Rowenta X-Plorer S130 AI.

Postup, ako pripojiť wifi a mobil k robotickému vysávaču Rowenta

Chcete spárovať robotický vysávač Rowenta so svojim mobilom? Ak máte  smartfón s operačným systémom Android, v internetovom obchode Google Play si zadarmo stiahnite inteligentnú aplikáciu Rowenty X-plorer Series 75&95 alebo aplikáciu Rowenta Robots v závislosti od toho, ktorý model robota Rowenta ste si zakúpili. Tieto aplikácie sú kompletne v slovenčine. Majitelia iPhonov si túto aplikáciu môžu zase stiahnuť v App Store. Aplikácia X-plorer Series 75&95 a Rowenta Robots na ovládanie robotického vysávača zaistia upratovanie vášho domu či bytu na mieru.

Po stiahnutí aplikáciu otvorte, vyberte si model svojho robotického robota Rowenta a pustite sa do jeho automatického nastavenia. Robotický vysávač najskôr zapnite a pomocou návodu v aplikácii ho krok za krokom spárujte so svojou domácou wifi a so svojím mobilom. Následne sa už môžete pustiť do samotného nastavenia robotického vysávača.

Nastavenie aplikácie robotického vysávača

Samotné nastavenie aplikácie robotického vysávača Rowenta je veľmi intuitívnou záležitosťou, ktorú zvládne každý. Prvým krokom je vytvorenie mapy domácnosti. Tu sú opäť dva prístupy:

  • Roboty Rowenta s umelou inteligenciou si najskôr zájdu do každej miestnosti, naskenujú si ich a potom vytvoria mapu, ktorú môžete ešte pred prvým upratovaním upraviť. Napríklad rozdeliť si miestnosti, pomenovať ich alebo nastaviť no-go zóny. Až potom sa spustí automatické upratovanie a robot už vie, kde upratovať môže a kde to má zakázané.
  • Roboty Rowenta bez umelej inteligencie fungujú trochu inak. Pri prvom spustení už rovno upratuje a v priebehu upratovania si rovno vytvára mapu. Tú si po skončení upratovania môžete uložiť, pomenovať a až potom začať nastavovať jednotlivé miestnosti (rozdeliť, zlúčiť, pomenovať), nastaviť no-go a no-mop zóny a tak podobne.

V ďalšom kroku nastavenia robotického vysávača prejdite na Personalizované nastavenie upratovania. Nastavte si čas upratovania, kedy sa robotický vysávač spustí a začne vysávať, spôsob sania (napríklad tiché) a spôsob režimu upratovania (napríklad plnohodnotné upratovanie alebo upratovanie po miestnostiach).

Okrem nastavenia upratovania aplikácia robotického vysávača zobrazuje aktuálny stav filtra, bočnej kefky a hlavnej kefy a tiež ich zostávajúcu životnosť. Tieto údaje nájdete v sekcii Spotrebný materiál a údržba.

Ako reštartovať robotický vysávač Rowenta

Potrebujete robotický vysávač Rowenta z nejakého dôvodu resetovať? Ide o veľmi jednoduchú záležitosť. Reset robotického vysávača Rowenta vykonáte tak, že vypnete a následne zapnete jeho hlavný vypínač. Tvrdý reset môžete vykonať aj vytiahnutím batérie a jej opätovným vložením do prístroja, prípadne podržaním oboch tlačidiel (nabiť a spustiť) na vrchu robota po dobu aspoň 10 sekúnd. Po tomto kroku ale dôjde aj k odstráneniu pripojenia k wifi a je nutné robotický vysávač opätovne nastaviť.

Poznať presný postup, ako nastaviť automatické upratovanie u robota, je naozaj základ. Jedine tak sa bude môcť robotický vysávač následne pustiť do upratovania celého vášho domova. A vy si v tomto okamihu urobte kávičku, dajte nohy hore a nechajte robotický vysávač, nech váš dom alebo byt vysaje a vytrie kompletne za vás.

Najnovšie články


Kategória

Produkty


Súvisiace kategórie e-shopu


Ďalšie články

Koncept minimalizmu: upracte si doma aj v živote

Koncept minimalizmu: upracte si doma aj v živote

Neustále nemôžete niečo nájsť? Už vám lezie na nervy stále o niečo zakopávať? A upratovanie sa pre vás stalo nočnou morou, protože aby ste vôbec mohli začať upratovať, tak pred tým strávite mladosť presúvaním vecí z miesta na miesto tak, aby ste vôbec (napríklad podlahu) upratať mohli? Potom je pre vás minimalistická domácnosť to pravé.

Prečítať celý článok