Home & Cook Blog> Starostlivosť o domácnosť> Ako zapojiť deti do upratovania domácnosti?
1.10.2024

Ako zapojiť deti do upratovania domácnosti?

Máme pre vás niekoľko tipov, ako zapojiť vaše ratolesti do upratovania domácnosti, aby ich to bavilo a vytvorili sa pravidelnú rutinu. Ako teda pojať pomoc detí pri upratovaní, ktorú budú vaši potomkovia považovať za zábavnú hru?

Tipy na zapojenie detí do upratovania: Čo robiť, aby ich to bavilo?

Čo sa v mladosti naučíš, v starobe akoby si našiel. Toto okrídlené príslovie sa môže vzťahovať aj na upratovanie domácnosti. Ukážte svojim ratolestiam, že upratovanie neobstarávajú iba rodičia a starí rodičia, ale že sa do neho môžu zapojiť aj najmladší členovia domácnosti. Akým spôsobom ich ale motivovať?

Pomoc detí pri upratovaní môžete poňať ako hru, ktorá bude vašich potomkov baviť a ktorej sa budú chcieť sami pravidelne venovať. Vyskúšajte niekoľko nasledujúcich tipov na zapojenie detí do upratovania, ktoré sa vďaka tomu pre vaše ratolesti stane jedným veľkým dobrodružstvom.

Vytvorte systém odmien

Keď vaše deti splnia svoje úlohy, odmeňte ich. Táto odmena však nemusí byť nutne materiálna. Po upratovaní im pustite napríklad ich obľúbený detský film, zahrajte si s nimi ich obľúbenú spoločenskú hru, vyrazte spoločne na výlet alebo ich nechajte vybrať, čo im uvaríte na večeru. Vaše deti budú skrátka vedieť, že ich za upratovanie čaká milá odmena, čo ich bude k upratovaniu domácnosti ešte viac motivovať.

Nechajte deti upratovať pri ich obľúbenej hudbe

Deti a upratovanie sa rozhodne nerovná rutina. Ako teda z bežného upratovania vykúzliť zábavnú aktivitu? Pusťte deťom pri plnení úloh ich obľúbenú hudbu. Nechajte ich pritom, nech si piesne na upratovanie samé vyberú, a pretvorte upratovanie domácnosti v jednu malú tanečnú párty.

Choďte svojim deťom príkladom

Aby sa deti s chuťou pustili do upratovania, choďte im príkladom. Názorne im ukážte, že aj dospelí sa musia podieľať na pravidelnom upratovaní domácnosti. Postupne tak svoje ratolesti zapojte do svojich úloh a upratujte spoločne s nimi, aby ste ukázali, že ste jeden tím.

Používajte moderné technológie

Pri upratovaní skúste používať aj moderné technológie. Vaše deti si zamilujú najmä robotický vysávač ovládateľný cez mobil. Mobilnú aplikáciu v slovenčine má napríklad robotický vysávač X-PLORER S240+ AI Animal & Allergy 8000Pa RR9695WH. Ukážte svojim deťom, ako tento robotický vysávač s automatickým vysypávaním prachu jednoducho nastaviť, ovládať a povysávať či vytrieť s jeho pomocou celú vašu domácnosť.

Ovládanie robotického vysávača pomocou mobilnej aplikácie sa stane pre vaše deti dobrodružnou činnosťou, ktorú budú nadšene vykonávať a na ktorú sa budú vždy tešiť. Keďže mobilná aplikácie robotického vysávača zahŕňa aj funkciu diaľkového ovládania – podobne ako dron alebo autíčko na diaľkové ovládanie – bude to pre vaše deti super zábava.

Stavte na gamifikáciu alebo upratovanie hrou

Hranie hier je skvelým spôsobom, ako motivovať deti na upratovanie. Vymyslite preto hry, ktoré sú spojené s upratovaním a do ktorých sa vaše ratolesti naplno ponoria. Skúste napríklad upratovanie na čas. Nastavte jednoducho časový limit a odštartujte závod. Ktoré z detí uprace svoju izbu skôr, to vyhráva.

Ďalšou skvelou hrou spojenou s upratovaním je hľadanie pokladov, ktoré ste postupne ukryli v byte. Nechajte svoje deti, aby počas upratovania domácnosti hľadali všetky ukryté hračky, hry alebo sladkosti. Aby našli skutočne všetko, pomôže im k tomu zoznam, ktorý im vopred vytvoríte.

Perfektné tiež bude, keď sa vaše deti vžijú do role svojich obľúbených superhrdinov a pojmú upratovanie ako dobrodružstvo alebo misiu. Vymyslite pre nich konkrétny príbeh a úlohu, ktoré ich naplno pohltia.

Rozdeľte upratovanie domácnosti na menšie kroky

Ako ďalej na zapojení detí do upratovania, aby ich naozaj bavilo? Rozdeľte upratovanie vašej domácnosti na menšie kroky, ktoré budú pre vaše deti ľahko uskutočniteľné. Vďaka tomuto prístupu im uľahčíte úlohu a dáte im pocit dokončenej práce.

Svojim deťom tiež vysvetlite, že vďaka upratovaniu si doma udržíte čistotu a poriadok, ktoré majú blahodarný vplyv na zdravie aj celkové pohodlie. Aj týmito príkladmi dáte svojim potomkom dôvod, prečo by sa mali podieľať na upratovaní.

Zapojenie detí do upratovania je zábavná a zároveň veľmi výchovná záležitosť. Vaše ratolesti sa naučia poriadkumilovnosti, zodpovednosti, spolupráci aj ďalším zručnostiam, ktoré im budú veľmi prospešné v budúcnosti. Nezabudnite však pomoc detí pri upratovaní brať s trpezlivosťou a humorom, vďaka čomu si užijete nádherné spoločné rodinné chvíle.

Najnovšie články


Kategória

Produkty

Multifunkčný elektrický tlakový hrniec Tefal Cook4ME CY851130
Multifunkčný elektrický tlakový hrniec Tefal Cook4ME CY851130
249.99 EUR
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875U10
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875U10
799 EUR
Automatický kávovar Krups Evidence EA890110 plast biela
Automatický kávovar Krups Evidence EA890110 plast biela
589.99 EUR
Wok panvica Tefal Unlimited G2551972 28 cm
Wok panvica Tefal Unlimited G2551972 28 cm
54 EUR
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite XL GC760D30
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite XL GC760D30
274.99 EUR
Sada riadu Tefal Nordica H852SA55 10 ks
Sada riadu Tefal Nordica H852SA55 10 ks
199.99 EUR
Tyčový vysávač Rowenta Dual Force RH6751WO 2v1
Tyčový vysávač Rowenta Dual Force RH6751WO 2v1
159.9 EUR
Tyčový vysávač Rowenta X-Force Flex 11.60 Aqua RH9890WO
Tyčový vysávač Rowenta X-Force Flex 11.60 Aqua RH9890WO
399 EUR
Robotický vysávač Rowenta X-Plorer Serie 60 RR7447WH
Robotický vysávač Rowenta X-Plorer Serie 60 RR7447WH
289.99 EUR

Súvisiace kategórie e-shopu


Ďalšie články

Koncept minimalizmu: upracte si doma aj v živote

Koncept minimalizmu: upracte si doma aj v živote

Neustále nemôžete niečo nájsť? Už vám lezie na nervy stále o niečo zakopávať? A upratovanie sa pre vás stalo nočnou morou, protože aby ste vôbec mohli začať upratovať, tak pred tým strávite mladosť presúvaním vecí z miesta na miesto tak, aby ste vôbec (napríklad podlahu) upratať mohli? Potom je pre vás minimalistická domácnosť to pravé.

Prečítať celý článok