Home & Cook Blog> Starostlivosť o domácnosť> Ako na veľké jarné upratovanie s pokojom
18.3.2024

Ako na veľké jarné upratovanie s pokojom

Jarné upratovanie si dopredu naplánujte

S príchodom prvých jarných slnečných lúčov a teplejšieho počasia sa mnohí z nás púšťajú do veľkého upratovania. Aby ste mali jarné upratovanie skutočne vychytané, nie je od veci si ho najskôr naplánovať. Ako na to?

Než sa pustíte do veľkého jarného upratovania, sadnite si, vezmite do ruky papier a ceruzku a napíšte zoznam všetkých činností, ktoré treba urobiť. Či už ide napríklad o vytieranie, vysávanie, utieranie prachu, umývanie okien alebo vyradenie prebytočných vecí, ktoré sa vám doma kopia.

Tento zoznam prác skúste rozčleniť aj podľa jednotlivých miestností svojho bytu či domu. K jednotlivým bodom môžete pripísať aj ďalších členov svojej domácnosti, ktorí vám s veľkým jarným upratovaním pomôžu.

Ako zvládnuť veľké upratovanie? Zaobstarajte si tie správne pomôcky

Ak máte spísaný postup pri upratovaní v domácnosti, nachystajte si aj tie správne pomôcky na jarné upratovanie. Ide napríklad o vhodné saponáty, mäkké handričky z mikrovlákna, prachovku, gumové rukavice alebo kovové schodíky na upratovanie.

Okrem tohto základného vybavenia sa pri veľkom jarnom upratovaní môžete spoľahnúť aj na technologických pomocníkov, vďaka ktorým zvládnete upratať rýchlo a doslova ľavou zadnou. Jarné upratovanie vám zaistí parný čistič Clean & Steam MULTI, ktorý je naozaj multifunkčným pomocníkom. Zvládne vysávanie aj vytieranie všetkých typov podláh, a to iba parou bez zbytočnej chémie. Počas chvíle ho môžete premeniť aj na ručný parný čistič, ktorý vďaka špeciálnym nástavcom zvládne ľahko a rýchlo vyčistiť a dezinfikovať kuchynskú linku, rámy okolo okien, samotné okná, kúpeľňu aj toaletu.

Pri veľkom jarnom upratovaní vám bude veľmi nápomocný aj najvýkonnejší tyčový vysávač Rowenta s automatickou detekciou povrchov X-Force Flex 15.60. S týmto bezdrôtovým tyčovým vysávačom, ktorý bezchybne vysáva aj vytiera, sa dostanete naozaj všade, a to aj do ťažko dostupných miest. Tento vysávač disponuje špeciálne ohýbateľnou tyčou, ktorú môžete nastaviť do tvaru písmena L, a tak sa s ním veľmi jednoducho dostanete pod sedačku alebo pod veľmi nízky nábytok. X-Force Flex 15.60 má v balení taktiež samostatne stojacu dokovaciu stanicu, z ktorej môžete odňať tyč a nasadiť ju na ohybnú tyč vysávača. Týmto spôsobom predĺžite jeho dosah až o 1 meter, čo oceníte pri upratovaní pod posteľou či pri vysávaní extra vysokých stropov.

Okrem vysávania a vytierania podláh bezdrôtový vysávač X-Force Flex 15.60 od Rowenty pri jarnom upratovaní skvele vysaje kreslá, sedačky aj matrace. Vďaka jeho doplnkom odstránite vlasy, chlpy a odolný prach naozaj do hĺbky.

Jarné upratovanie pre pokoj s prehľadom zvládnete aj vďaka hybridnému čističu na tvrdé podlahy Rowenta X-Combo Allergy. Ide o bezdrôtový vysávač a elektronický mop v jednom, ktorý účinne vysáva a aktívne vytiera dvoma rotačnými mopmi. Vysávať a vytierať s ním môžete nielen samostatne, ale je možné mať spustené oba režimy naraz. Vďaka tomu Rowenta X-Combo Allergy skráti vaše veľké jarné upratovanie takmer na polovicu času. Tento vysávač si budete pochvaľovať aj pri každodennom upratovaní, a to vďaka prevádzke na batérii a ľahkému čisteniu.

Upratovanie domácnosti: Čím začať?

Postup pri upratovaní domácnosti nielen na jar má jasné pravidlá. Hlavnou zásadou, ktorou sa oplatí dodržať, je upratovať odhora smerom dole. Postupujte teda od stropu cez police a komody až po podlahu. Pokiaľ zachováte tento postup, na zemi nezostane po veľkom jarnom upratovaní ani drobček.

Upratujte systematicky vždy jednu miestnosť. A to – ako už sme uviedli – najlepšie od zhora nadol a zároveň v smere či proti smeru hodinových ručičiek. Začnite obývacou izbou a kuchyňou, potom sa pustite do upratovania spálne a detskej izby. Na záver si nechajte upratovanie toalety, kúpeľne, chodby a vstupnej haly.

Rozhodne pri jarnom upratovaní nepreskakujte z miestnosti do miestnosti – vaše upratovanie by mohlo skončiť chaosom a nedosiahli by ste stopercentný výsledok.

Harmonogram veľkého jarného upratovania

Jar je ideálnym obdobím veľkého upratovania. Nie je od veci vziať z gruntu po zime svoj dom a byt a zároveň sa pustiť do triedenia nahromadených vecí. Ako postupovať pri veľkom upratovaní bytu, vám poradí obzvlášť tento harmonogram kompletného upratovania.

  • urobte poriadok v skriniach a šuplíkoch
  • pretrieďte oblečenie, a to nepotrebné vyraďte
  • vyčistite všetky elektrospotrebiče (práčku, sušičku, umývačku, chladničku, kávovar, rúru) a odmrazte mrazničku
  • umyte okná a prípadne aj žalúzie
  • vymeňte a vyperte záclony a závesy
  • vyperte deky a obliečky na vankúše, v spálni potom vyperte a prezlečte obliečky
  • umyte dvere a utrite kľučky
  • utrite všetky vypínače
  • utrite prach, v kuchyni umyte kuchynskú linku
  • vysajte a vytrite podlahy
  • vezmite kompletne kúpeľňu a toaletu

Veľké upratovanie – ako udržať poriadok?

Chcete doma udržať poriadok aj po veľkom jarnom upratovaní? V tom prípade vo svojom dome či byte nenechávajte nikdy voľne položené či pohádzané veci. Všetkým veciam dajte svoje pevné miesto. Uschovajte ich do úložných boxov, do šuplíkov či do skríň. Nepotrebné veci pretrieďte a predajte, darujte alebo vyhoďte. Keď nebude tento neporiadok vidieť, budete mať vždy sčasti upratané.

Aby ste si po veľkom jarnom upratovaní doma udržali poriadok, kúpte si kvalitný robotický vysávač. Pri pravidelnom spúšťaní robotického vysávača v domácnosti aspoň trikrát týždenne klesne prašnosť v domácnosti až o 60 percent. Znamená to teda, že budete musieť oveľa menej utierať prach z nábytku a vzduch u vás doma bude oveľa zdravší. Na výbere robotického vysávača, ktorý sa hodí pre vašu domácnosť, si preto dajte veľmi záležať. Pochvaľovať si budete napríklad robotický vysávač RR8595 X-Plorer S75s + s automatickým vysypávaním. Tento robot má v sebe zabudované vrecká Rowenta, ktoré udržia prach a zápach a ktoré vám vydržia až 60 dní. Robotický vysávač RR8595 X-Plorer S75s+ tak predstavuje ideálnu voľbu do každej domácnosti, ktorá je zárukou čistých podláh a absencie prachu.

S rýchlym vysávaním a vytieraním podláh vám ďalej pomôže napríklad už spomínaný bezdrôtový vysávač a elektronický mop v jednom Rowenta X-Combo. Špecialistom na kúpeľne, kuchyne, na vytieranie podláh, ale aj na vysávanie je zase parný čistič Clean & Steam MULTI, vďaka ktorému bude udržanie poriadku po veľkom upratovaní naozajstná hračka.

Pred častým upratovaním v podobe utierania prachu, vysávania alebo vytierania vás uchráni obzvlášť inteligentná čistička vzduchu Rowenta Pure Home, ktorá si poradí s polietavými časticami. Toto prenosné zariadenie ľahko vyfiltruje zo vzduchu prach, chlpy a vlasy – práve tieto nečistoty sa následne nebudú usadzovať na podlahe alebo na nábytku. Čistička vzduchu Rowenta Pure Home, ktorá je zárukou udržania poriadku v domácnosti, má aj ďalšie prednosti. Vďaka svojmu účinnému filtru dokáže odfiltrovať až 100 percent alergénov, ako sú peľ, chlpy alebo roztoče, poradí si aj s tými najmenšími časticami (napr. vírusmi) a jej filter účinne zachytí aj pachy a plyny.

Veľké jarné upratovanie zvládnete v kľude a s prehľadom, keď budete mať jasný plán, nachystáte si tie správne pomôcky a budete mať po ruke tých najlepších technologických pomocníkov. Vďaka tomu upracete svoj domov ľavou zadnou a z výsledku svojho snaženia budete mať veľkú radosť. Do veľkého jarného upratovania sa rozhodne neváhajte pustiť, váš domov bude pôsobiť nielen čistejšie, ale zároveň z neho bude sálať útulnejšia atmosféra.

Najnovšie články


Kategória

Produkty


Súvisiace kategórie e-shopu


Ďalšie články

Ako predĺžiť životnosť vysávača

Ako predĺžiť životnosť vysávača

Premýšľate, akým spôsobom predĺžiť životnosť svojho vysávača, aby ste ho mohli dlho používať? Práve preto sme pre vás pripravili ucelený návod, ako sa starať o rôzne druhy vysávačov. Správnou a pravidelnou starostlivosťou totiž môžete týmto praktickým pomocníkom zásadne predĺžiť životnosť.

Prečítať celý článok