Home & Cook Blog> Technológie> Sprievodca výberom domáceho kávovaru
15.11.2022

Sprievodca výberom domáceho kávovaru

Milujete chuť a vôňu pravého talianskeho espressa? Alebo by ste si radšej dopriali sladké cappuccino s penou, v ktorej by ste mohli plávať? Nechce sa vám stále chodiť do kaviarne za exkluzívnym zážitkom a radi by ste si ho vychutnali v pohodlí domova? Potom je čas poobzerať sa po sortimente kávovarov, ktoré vám umožnia pripraviť si vlastnú šálku kávy, kedykoľvek budete chcieť. Či už máte radi silnú čiernu kávu alebo kávové nápoje s mliekom, zo širokej ponuky na trhu si určite vyberiete ten svoj. Len musíte vedieť, na čo sa zamerať a aké kritériá zohľadniť pri výbere. A my vám s tým radi pomôžeme.

Obsah príručky:

  1. Trochu histórie
  2. Aké typy kávovarov si dnes môžete vybrať?
  3. Prekvapkávače na kávu
  4. Pákové kávovary
  5. Automatické kávovary
  6. Kávovary na kapsuly
  7. Aké druhy kávy a kávových nápojov si môžete pripraviť doma?
  8. Približné množstvá zložiek vybraných kávových nápojov
  9. Na aké technické parametre sa zamerať pri výbere automatického kávovaru?

Trochu histórie

V storočí, na začiatku ktorého ustúpila prvá priemyselná revolúcia a ľudskú silu postupne nahradila para, sa zrodilo mnoho nových vecí. Nekonečná sila pary však nenašla uplatnenie len v parných kotloch lokomotív a tovární. Koncom 19. storočia, keď sa tempo života začalo zrýchľovať a nebol čas čakať, kým sa káva za pár minút prevarí cez filter, si aj majitelia kaviarní začali uvedomovať, že čas sú peniaze.

Parný kávovar z prelomu storočia

Pri hľadaní spôsobu, ako pripraviť kávu rýchlejšie a možno aj chutnejšie, sa opäť objavila para. Prvý parný kávovar uzrel svetlo sveta pred rokom 1900 v Nemecku. Konkrétne išlo o zariadenie, ktoré využívalo vodu a vzniknutú paru na extrakciu kávy. V roku 1878 si ho dal patentovať vynálezca Gustav Kessel.

Paralelne však na podobných patentoch v rovnakej oblasti pracovali aj iní vynálezcovia v iných krajinách, najmä v Taliansku. Jedným z nich bol Angelo Moriondo, ktorý si v roku 1884 dal v talianskom Turíne patentovať stroj pre okamžitú výrobu kávy. Týmto spôsobom sa dalo kontrolovať množstvo pary a vody, ktoré prechádzalo cez takto extrahovanú kávovú zmes. V porovnaní so svojimi predchodcami mal tento kávovar tú výhodu, že dokázal pripraviť menšie množstvo espressa, t. j. len jednu šálku. Nie niekoľko naraz, ako to bolo dovtedy bežné.

Na prelome 19. a 20. storočia zostrojil svoj prvý kávovar aj Luigi Bezzera. Práve v roku 1901 si ho dal patentovať. O päť rokov neskôr bol na medzinárodnej výstave v talianskom Miláne predstavený širokej verejnosti. V súvislosti s týmto kávovarom sa prvýkrát použil aj výraz „café espresso“. Z dnešného hľadiska však stále išlo o prekapávanú kávu pripravenú v krátkom čase pri maximálnom tlaku 2 bary. Spoločnosť Bezzero dodnes ponúka svoje výrobky ako rodinná firma, ktorá je už štvrtou generáciou.

Prvý povojnový kávovar s pákou

Vojnové a medzivojnové obdobie kvalitnej káve neprospelo. Ďalší prelom v tejto oblasti nastal po druhej svetovej vojne, konkrétne v roku 1947, keď uzrel svetlo sveta prvý pákový kávovar. Používal sa špeciálny systém so závitovým piestom a robustnou pružinou, ktorá sa stláčala ručne pomocou páky. To umožnilo dosiahnuť tlak približne 8 barov, čo bolo na tú dobu skutočne nevídané. Autorom tohto prelomového zariadenia, ktoré položilo základy moderných kávovarov, nebol nikto iný ako Achille Gaggia. Aj talianska značka Gaggia sa dodnes zaoberá vývojom a výrobou domácich spotrebičov. Už vtedy mohli ľudia vďaka tomuto mužovi ochutnať pravé talianske espresso takmer presne tak, ako ho poznáme dnes. Postupom času došlo k ďalším vylepšeniam. Na scénu prišli kávovary schopné udržiavať konštantný tlak počas celého procesu extrakcie, čo viedlo k ešte dokonalejšej chuti kávy.

Šesťdesiate roky a dobývanie vesmíru

Hospodársky rozmach a prvé dobývanie vesmíru nenechali chladným Taliana Carla Ernesta Valenteho, ktorý pomenoval svoje kávovary názvami inšpirovanými vesmírom. V roku 1961, v tom istom roku, keď sa prvý človek pozrel do vesmíru, spoločnosť Faema uviedla na trh prvý stroj, ktorý udržiaval konštantný tlak a teplo počas procesu varenia. Kávovar Faema E61 bol prvým kávovarom, ktorý používal čerpadlo na vypúšťanie vody, a tak bol schopný dosiahnuť tlak až 9 barov bez použitia páky. Prvý plne automatický kávovar na svete však musel počkať až do roku 1970.

Kávovar do každej domácnosti

Začiatkom 70. rokov 20. storočia sa automatické kávovary dostali do domácností bežných ľudí. Priekopníkom v tejto oblasti bola spoločnosť Krups s prvým domácim kávovarom na espresso. V tom čase však bolo zaobstaranie takéhoto stroja ešte pomerne veľkým luxusom. To sa zmenilo v 90. rokoch 20. storočia, na konci ktorých už priemerná rodina mohla vlastniť kávovar vďaka klesajúcim výrobným nákladom, a teda aj predajnej cene. V tomto období sa objavil aj prvý kapsulový kávovar, ktorý umožnil každému pripraviť si doma kávu ako v kaviarni. Konkrétne išlo o kávovar od spoločnosti Nestlé, ktorá si v roku 1996 dala patentovať kapsulový kávovar pod značkou Nespresso.

Vedeli ste, že…?

Staré modely alebo moderné kávovary – chuť výslednej kávy ovplyvňuje viac faktorov ako len samotný výrobok. Napríklad spôsob prípravy, intenzita mletia a samozrejme samotný druh kávy – praženie, odroda, oblasť, z ktorej pochádza – to všetko sa navzájom ovplyvňuje. A keďže každý má rád niečo iné – horkú/kyslú kávu (v závislosti od doby praženia), na začiatku je potrebné trochu experimentovať. Na trhu je veľa značiek zrnkovej kávy, takže by ste mali vyskúšať, čo vám naozaj najviac chutí, metódou pokusov a omylov.

Pri tomto procese je dobré zohľadniť faktor kvality vody. Aj malé zmeny ovplyvňujú výslednú chuť kávy. Platí to najmä pre vodu – skúste si pripraviť rovnakú kávu s vodou z vodovodu a filtrovanou vodou. Určite si všimnete rozdiel. Dobrou správou je, že automatické kávovary majú vodný filter ako príslušenstvo v nádobe na vodu.

Z akých typov kávovarov si dnes môžete vybrať?

Súčasná ponuka na trhu je v porovnaní s minulosťou taká pestrá, že si z nej ľahko vyberie každý „milovník kávy„. Z hľadiska spôsobu prípravy kávy a sortimentu ponúkanej kávy alebo iných nápojov však existuje široká škála kávovarov, v ktorej sa na prvý pohľad možno ťažko rýchlo zorientovať. Vybrať si môžete z ponuky prekapávacích kávovarov, pákových kávovarov, automatických kávovarov na espresso, kávovarov na kapsule, ako aj alternatívnych kávovarov, ako sú moka konvičky a french pressy. Aké sú výhody jednotlivých typov kávovarov a pre koho sú určené?

Prekvapkávače na kávu

Medzi najjednoduchšie a najstaršie kávovary patria kávovary na prekapávanú kávu, ktoré sa stali prvými automatickými kávovarmi v českých domácnostiach.

Medzi ich výhody patrí predovšetkým príprava naozaj veľkého množstva kávy v relatívne krátkom čase. Jeden cyklus tak dokáže pripraviť kávu pre celú rodinu alebo malú kanceláriu. Žiaľ, prekapávaná káva sa nemôže pochváliť takou výraznou chuťou alebo arómou ako napríklad espresso pripravované pod vysokým tlakom. V porovnaní s inými druhmi kávových nápojov je v prekapávanej káve menej kofeínu. Preto je ideálny pre tých, ktorí denne pijú veľa kávy alebo ktorých tráviaci či nervový systém je precitlivený na kofeín. Prekvapkaná káva je tiež skvelým nápojom na večerný relax pri knihe alebo dobrom filme.

Na prípravu prekapávanej kávy potrebujete mletú kávu. V závislosti od toho, či je kávovar vybavený sitkom alebo používa jednorazové papierové filtre, zvoľte hrubosť mletia. Hrubšie mletá káva je vhodnejšia pre kávovar na prekapávanú kávu so sitkom, zatiaľ čo kávovar, ktorý vyžaduje filtre, zvládne veľmi jemne mletú kávu.

Výhody prekapávacích kávovarov:

  • Na rozdiel od iných kávovarov pripraví naraz väčšie množstvo kávy.
  • Okrem prekvapkávača a kávy je potrebný len papierový filter.
  • Chuť prekapávanej kávy je jemnejšia ako chuť espressa.
  • Prekapávanú kávu nie je potrebné ihneď konzumovať, chutí dobre aj studená.
  • Prekapávaná káva je vhodná aj na prípravu ľadovej kávy, kávy so zmrzlinou alebo frappé.
  • Je možné kúpiť aj prekapávacie kávovary, ktoré nepotrebujú papierový filter.

Nevýhody odkvapkávačov kávy:

  • Konečná chuť prekapávanej kávy veľmi závisí od kvality filtra.
  • Kávové oleje, ktoré vytvárajú typickú arómu kávy, zostávajú vo filtri.
  • Aróma a chuť prekapávanej kávy je v porovnaní s espressom menej intenzívna.
  • Príprava prekapávanej kávy je časovo náročnejšia.

Pre koho sú vhodné prekvapkávače na kávu

Kávovar je určite vhodný pre rodinu, kde pije kávu viac ľudí naraz. Napríklad Prekvapkávač kávovar Tefal Digital dokáže naraz pripraviť až 15 šálok kávy. Takto pripravený horúci nápoj si môžu vychutnať aj matky malých detí, ktoré ešte dojčia. Najmä pre nich je však ešte lepšou voľbou káva bez kofeínu. Aj keď espresso obsahuje viac kofeínu ako prekapávaná káva, treba brať do úvahy, že pravdepodobne vypijete viac prekapávanej kávy. Našťastie je dnes na výber mnoho druhov kvalitnej mletej kávy bez kofeínu, vďaka čomu je prekapávací kávovar skutočne užitočný pre všetkých členov rodiny, ktorí milujú chuť kávy.

Na čo sa zamerať pri výbere prekvapkávača na kávu

Pri kávovare sa oplatí hľadať ďalšie funkcie viac, ako pri iných typoch kávovarov. Napríklad časovač, ktorý môže byť praktickým riešením problému dlhého času prípravy prekapávanej kávy. Pomalšie varenie môže byť tŕňom v oku najmä pre aktívnych ľudí, ktorí počítajú každú minútu. Na druhej strane, ak zapnete prekapávač, môžete počas jeho chodu napríklad vyvenčiť psa alebo si ísť zabehať a potom sa vrátiť k čerstvej a voňavej káve. Alebo si kúpte prekapávač s časovačom, ktorý môžete nastaviť tak, aby vám pripravil čerstvú kávu hneď po prebudení.

Pákové kávovary

Koľkokrát ste už v kaviarni pozorne sledovali baristu, ako pracuje s pákovým kávovarom? Tento kávovar jednoducho musíte vedieť používať – je to rituál pre skutočných znalcov kávy. A to je niečo, čo musíte pri kúpe zohľadniť. Preto ak chcete pripraviť kávu naozaj rýchlo, mali by ste si vybrať automatické alebo kapsulové kávovary.

Pákový kávovar sa zvyčajne skladá z časti, ktorá zabezpečuje ohrev vody, a čerpadla, ktorého úlohou je zabezpečiť dostatočný tlak. Neoddeliteľnou súčasťou pákových kávovarov je, samozrejme, páka s kovovým filtrom. V jeho tele prebieha hlavné spracovanie kávy. Pákové kávovary majú zvyčajne aj parnú trysku, ktorú možno použiť na prípravu mliečnej peny na cappuccino alebo caffé latte. Používanie trysky, rovnako ako používanie celého pákového kávovaru, si však vyžaduje trochu cviku. Pri prvých pokusoch je preto potrebné zvládnuť proces prípravy – napenenie a dĺžku extrakcie. Parnú trysku možno použiť aj na ohrev už vychladených nápojov. Koniec koncov, ohrev je dôležitý aj pre šálky, v ktorých sa káva podáva. Dokonca aj pákové kávovary môžu ponúkať predhrievanie šálok, aby čerstvo uvarená káva tak rýchlo nevychladla. A povedzme si pravdu, káva z ohriatej šálky chutí akosi lepšie.

Výhodou pákových kávovarov je ich cena, ktorá je v porovnaní s automatickými kávovarmi naozaj zaujímavá. Na druhej strane, pákový kávovar potrebuje skúsenú obsluhu, potom môžete pripraviť rovnako kvalitné a možno aj lepšie espresso, latte alebo cappuccino ako s automatickým kávovarom.

Výhody pákových kávovarov:

  • Každý krok prípravy kávy máte plne pod kontrolou.
  • Vaša zručnosť a skúsenosti môžu ovplyvniť výslednú chuť kávy.
  • Môžete pripraviť rôzne druhy kávy.
  • Základnou surovinou je mletá káva.
  • Ocenia ich najmä milovníci kávy.
  • Nižšia spotreba elektrickej energie.
  • Menej náročné na priestor.
  • Lacnejšie ako automatické stroje.

Nevýhody pákových kávovarov:

  • Ručné mletie kávy, ako aj odváženie príslušného množstva.
  • Okrem kávovaru si musíte zaobstarať aj mlynček na kávu. Napríklad mlynček na kávu Tefal má 17 stupňov hrubosti mletia.
  • Časovo náročná príprava kávy.
  • Páka sa musí pred každým použitím dôkladne vyčistiť.
  • Je potrebné poznať tajomstvo prípravy dokonalej kávy.

Pre koho sú pákové kávovary vhodné?

Pravdou je, že nie každý bude z pákového kávovaru nadšený. Ale každý, kto má rád umenie prípravy kávy, rád skúša nové postupy a nevadí mu, že každá šálka bude iná podľa toho, ako sa mu podarí napeniť kávu alebo našľahať mlieko, by si mal určite zaobstarať pákový kávovar. Príprava kávy pomocou pákového kávovaru je výlučne záležitosťou obsluhy a práve na obsluhe záleží, aká dobrá bude káva. Pákové kávovary sú však lacnejšie ako automatické, a ak si vyberiete model s nízkym príkonom, bude aj jeho prevádzka lacná.

Na čo sa zamerať pri výbere pákového kávovaru?

V prípade pákového kávovaru má na výslednú kvalitu nápojov pripravovaných kávovarom vplyv okrem zručností obsluhy aj kvalita prístroja. Všetky domáce kávovary (nielen pákové, ale aj automatické) musia mať tlak 15 barov kvôli kolísaniu tlaku. Vďaka tomu si s nimi môžete pripraviť naozaj dobré espresso. Ak chcete kávu s obzvlášť hustou penou a za menej ako minútu, vyhľadajte pákový kávovar, ako je Krups Espresso Steam & Pump Virtuoso. Výhodou pákových kávovarov je pomerne široký rozsah výkonu. Môžete si zaobstarať kávovary s príkonom 300 W, ale aj 2 200 W. Keďže tí, ktorí si kupujú pákový kávovar, zvyčajne nekladú veľký dôraz na rýchlosť prípravy kávy, oplatí sa zaobstarať si pákový kávovar s nižším príkonom. Hoci bude pripravený na použitie za dlhší čas od zapnutia, jeho prevádzka bude lacnejšia. Pákové kávovary s vyšším výkonom však často disponujú niektorými funkciami navyše.

Automatické kávovary

Ak nemáte veľa času na prípravu kávy, ale napriek tomu si chcete vychutnať tie najlepšie možné nápoje, stavte na automatické kávovary, ktoré vás nemusia obťažovať správnym dávkovaním kávy ani zdĺhavým čistením. Stlačením tlačidla automatický kávovar vydá kávu pre konkrétny nápoj, uvarí ju s príslušným množstvom horúcej vody a po dokončení celého procesu vysype odpad do určenej nádoby, ktorú potom vyprázdnite. Je to teda najjednoduchší a najpohodlnejší spôsob prípravy kávy. Automatické kávovary sú bohužiaľ zo všetkých typov kávovarov najdrahšie a je potrebné ich pravidelne čistiť a odstraňovať z nich vodný kameň. Na druhej strane existujú automatické kávovary, ktoré používajú zrnkovú aj mletú kávu, a pre ešte väčšie pohodlie si môžete zaobstarať model s mliečnym systémom, ktorý dokáže našľahať aj mliečnu penu do vašich obľúbených kávových nápojov. Aj v prípade automatických kávovarov si môžete vybrať kávovar s parnou tryskou. Aj v tomto prípade je však potrebná určitá prax a úsilie.

Výhody automatických kávovarov:

  • Príprava kávy je naozaj jednoduchá a neuveriteľne rýchla.
  • Automatické stroje sa môžu používať v domácnostiach aj vo firmách.
  • Súčasťou kávovaru je vždy mlynček.
  • Automatický cyklus oplachovania a odstraňovania vodného kameňa.
  • Príprava nápojov z čerstvo namletej kávy stlačením jediného tlačidla.
  • Žiadne dodatočné náklady na mlynček na kávu alebo napeňovač mlieka.

Nevýhody automatických kávovarov:

  • Vyššia cena.
  • Väčšie priestorové nároky.
  • Tieto kávovary bývajú v porovnaní s inými typmi o niečo hlučnejšie (kvôli mletiu kávy).
  • Potreba starostlivej údržby mliečnych kanálov – v prípade výroby mliečnych nápojov je potrebné skutočne dbať na hygienu (ideálne po každom použití), pretože okrem opláchnutia nádoby na mlieko a hadičiek je potrebné vyčistiť aj „hlavu“ prístroja, kadiaľ tečie mlieko.

Pre koho sú vhodné automatické kávovary?

Automatický kávovar ocení každý milovník kávy, ktorý si rád vychutná niekoľko šálok denne a možno aj rád experimentuje. Nechce sa však zaoberať detailmi jej prípravy, nechce ručne mlieť kávu alebo šľahať mlieko. Celý proces prípravy kávy v automatickom kávovare prebieha nezávisle od obsluhy. Za tento luxus si priplatíte, ale na druhej strane je prevádzka takéhoto stroja už relatívne lacná. Automatické espresso poteší domácnosti jednotlivcov aj rodiny s deťmi, ale ocenia ho aj mamičky na materskej dovolenke alebo zamestnanci vo firemnej kuchyni.

Treba poznamenať, že pri príprave kávových mliečnych nápojov je dôležitá údržba kávovaru aj kvalita mlieka – oboje má vplyv na výslednú chuť. Čerstvé, plnotučné mlieko je lepšie na hustú penu, takže pre čo najjednoduchšiu údržbu je najlepšie vybrať si kávovar, ktorý môžete pripojiť priamo k nádobe na mlieko. V opačnom prípade by pripevnenie odnímateľnej nádoby na mlieko (plastovej, kovovej alebo sklenenej) k prístroju sťažilo údržbu.

Ako prepojiť kávovar s mliekom v krabici? Na prípravu mliečnej peny potrebujete len hadicu, ktorá je súčasťou každého kávovaru. Jeden koniec hadice sa zasunie do hlavy prístroja a druhý priamo do kartónu alebo karafy s mliekom. Vďaka tomu nie je potrebné nalievať mlieko do nádob, ktoré sa musia rozobrať a vyčistiť. Na konci sa hadičky opláchnu pod vodou a mliečny okruh stroja sa automaticky vyčistí. Výsledkom je krémová, hustá pena a minimálna údržba.

Na čo sa zamerať pri výbere automatického kávovaru?

Pri výbere automatického kávovaru sa zamerajte na vybavenie, množstvo a typ pripravovaných nápojov. Tieto stroje sú zvyčajne vybavené zabudovaným oceľovým alebo keramickým mlynčekom s možnosťou nastavenia hrubosti mletia v niekoľkých stupňoch. Musíte si položiť otázku, na koľko káv je nový kávovar určený.

Lacnejšie automatické kávovary majú v ponuke len niekoľko nápojov. Snáď každý dokáže pripraviť skvelé espresso alebo lungo či americano. Sofistikovanejšie a, samozrejme, drahšie kávovary dokážu pripraviť aj kávové nápoje s mliekom, napríklad cappuccino, café latte alebo latte macchiato. Ak milujete tieto mliečne kávové nápoje a chcete si ich dopriať pravidelne, je lepšie zaobstarať si automatický kávovar, napríklad Krups Intuition Preference Plus. Ak si však kupujete kávovar skôr na espresso a mliečne nápoje si chcete vychutnať len príležitostne, postačí vám lacnejší model s parnou tryskou, napríklad Krups Essential.

Kávovary na kapsule

Kapsulové kávovary sú pomerne lacné. Preto si získali mnohých milovníkov kávy. Okrem toho je ich ovládanie naozaj jednoduché. Spočíva v naplnení nádržky na vodu, vložení kapsuly do prístroja, čím sa roztrhne uzáver, a následnom stlačení tlačidla. Potom sa voda v prietokovom ohrievači začne ohrievať a pomocou čerpadla sa privádza do kapsuly. A odtiaľ, samozrejme, do pohára pod ním. Po použití kapsulu jednoducho vyhoďte. Kávovary na kapsule sa nedajú nijako nastaviť. Množstvo nápoja môžete ovplyvniť len objemom vody, ktorý vopred naplníte do zásobníka. Bonusom je, že s kapsulovým kávovarom si môžete pripraviť širokú škálu skutočne chutných nápojov. Hodí sa však skôr do menších alebo samostatných domácností alebo na príležitostnú prípravu kávy.

Výhody kapsulových kávovarov:

  • Na výber je mnoho rôznych kapsúl a nápojov.
  • Jednoduchá obsluha.
  • Rýchla príprava nápojov.
  • Ideálne pre jednu domácnosť alebo pre pár, ktorý si kávu dopraje len zriedka.
  • Nízka cena kávovaru.
  • Stroj je zvyčajne priestorovo úsporný.
  • Možnosť prípravy teplých a studených nápojov, napr. ľadového čaju.

Nevýhody kapsulových kávovarov:

  • Neschopnosť pripraviť nápoj z čerstvo namletej kávy.
  • Nie je možné pripraviť viac ako jednu šálku naraz.
  • Kapsuly sú pomerne drahé.
  • Pri príprave kávy vzniká veľa odpadu, čo má nepriaznivý vplyv na životné prostredie.

Pre koho sú kapsulové kávovary vhodné?

Kapsulové kávovary sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa nechcú zaoberať nastavovaním podrobných parametrov konkrétneho nápoja. Sú ideálne pre jednočlenné domácnosti žien aj mužov, ako aj pre zaneprázdnené mamičky, ktoré svojim deťom nedoprajú viac ako pár minút na prípravu a vychutnanie kávy. Ocenia ich aj tí, ktorí majú radi kávu bez kofeínu a iné druhy nápojov, ako je biela káva, káva s čokoládou atď. Stačí, ak do zásobníka naplníte vodu, vložíte kapsulu do kávovaru a po stlačení tlačidla počkáte niekoľko sekúnd, kým sa nápoj pripraví.

Na čo sa zamerať pri výbere kávovaru na kapsule?

Uistite sa, že kávovar dokáže vyvinúť konštantný tlak aspoň 9 barov, optimálne 15 barov. Pozrite sa tiež na objem nádržky na vodu a prispôsobte ho veľkosti svojej rodiny. Pre jednu domácnosť stačí 0,5 litra, ale štvorčlenná rodina s deťmi bude potrebovať aspoň 2 litre. Rodičia si môžu pripraviť kávu a deti lahodné kakao, ktoré sa dá kúpiť aj v kapsuliach. Zistite príkon kávovaru. To určuje, ako rýchlo sa stroj po spustení zahreje. Nemá vplyv na výslednú chuť kávy. Preto ak chcete ušetriť peniaze za elektrinu, vyberte si stroje s nižším výkonom. S kapsulovým kávovarom môžete pripraviť prakticky akýkoľvek horúci alebo studený kávový alebo nekávový nápoj. Obmedzení ste len výberom kapsúl.

Aké druhy kávy a kávových nápojov si môžete pripraviť doma?

Okrem klasického espressa, dvojitého espressa (doppio) alebo espressa lungo, ktoré zvládne väčšina lacnejších automatických kávovarov, možno stlačením tlačidla pripraviť aj iné kávové nápoje. Aj doma si môžete vychutnať dokonalé cappuccino v rovnakej kvalite ako vo vašej obľúbenej kaviarni, vychutnať si caffé latte alebo si vychutnať prchavú krásu latte macchiata, ktoré by ste mali dostať v priehľadnom pohári s objemom aspoň 250 ml.

Espresso

Všetky automatické kávovary majú tlačidlo espressa. Je to tradičný kávový nápoj, ktorého kolískou je Taliansko. Vzniká extrakciou kávy pod vysokým tlakom. Aby espresso chutilo ako pravé talianske espresso, je potrebné dodržať presný postup. Ako na to? Pripravte si približne 8 gramov čerstvo zomletej kávy, ideálne priamo z mlynčeka na kávu s nastaviteľnou hrubosťou mletia. K tomu pridajte vodu s teplotou približne 91 °C, ktorú prežeňte cez kávu pod tlakom najmenej 9, optimálne však 15 barov. Treba tiež dodržať čas extrakcie približne 25 sekúnd. Ak sa vám všetko podarí, získate šálku približne 30 ml intenzívnej kávy, na ktorú tak skoro nezabudnete. Je to príliš zložité? Potom stačí stlačiť tlačidlo na automate a ten urobí všetko za vás.

Okrem klasického espressa existuje aj dvojité espresso, ktoré sa označuje ako espresso doppio. Spotrebuje dvojnásobné množstvo kávy a vody. Získate tak dvakrát viac rovnako intenzívneho nápoja ako pri klasickom espresse.

Menej intenzívne espresso sa označuje ako espresso lungo. Výsledné množstvo je dvojnásobné v porovnaní s bežným espressom, pretože sa použije aj dvojnásobný objem vody. Káva má však stále 8 gramov ako espresso. Zvyčajne sa podáva v šálke s objemom najmenej 120 ml, takže pomer veľkosti šálky a množstva kávy zodpovedá pomeru bežného espressa.

Espresso macchiato

Prečo nepiť espresso s mliekom? Pretože sa pije s mliečnou penou. To je espresso macchiato. Pôvodný spôsob prípravy tohto nápoja spočíval v tom, že sa do peny espressa pridala lyžička mliečnej peny. Automatické kávovary ju však pripravujú tak, že na vrch espressa v šálke umiestnia čiapku mliečnej peny. Vďaka tomu espresso macchiato na prvý pohľad vyzerá skôr ako cappuccino s menším objemom. Silná chuť vás však rýchlo presvedčí, že ide o espresso.

Ristretto

Tento nápoj sa niekedy nazýva aj malé espresso. Môžete ho však nájsť aj pod názvom piccolo. Jeho príprava je podobná espressu, ale líši sa množstvom použitej vody. Zvyčajne je to len 22 ml. Charakteristickým znakom ristretta je skutočne intenzívna a silná chuť kávy s hustou až krémovou penou na povrchu. Vzhľadom na to, že káva ristretto sa v kávovare spracováva rýchlejšie, neobsahuje toľko kofeínu ako klasické espresso. Kolískou ristretta je Neapol v Taliansku, takže keď tadiaľto budete prechádzať, určite si doprajte jeho originálnu chuť. Na prípravu ristretta doma budete potrebovať naozaj jemne namletú kávu, preto je najlepšie zveriť sa do rúk automatického kávovaru a zažiť pravé Taliansko doma.

Cappuccino

Tento nápoj je obľúbený najmä u nežnejšieho pohlavia. Pripraviť doma skutočne dokonalé cappuccino nie je jednoduché. Vyžaduje espresso, horúce mlieko a mliečnu penu v pomere 1:1:1. Pena by mala byť vysoká aspoň 2 cm a naozaj hustá a krémová. Preto sa odporúča používať plnotučné mlieko, ktoré obsahuje viac tuku ako bežné mlieko, aby sa dosiahla a udržala správna konzistencia a štruktúra peny. Niektoré stroje však zvládajú aj prípravu mliečnej peny na cappuccino z polotučného alebo dokonca kokosového mlieka.

Caffé latte

Oba tieto nápoje sú základnou voľbou pre luxusné automatické kávovary. Caffé latte je v podstate nápoj zložený z bežného espressa a väčšieho množstva mlieka. Zvyčajne je to približne 200 ml. Caffé latte sa podáva vo veľkom hrnčeku s objemom približne 250 ml. Nápoj sa skladá z dvoch vrstiev a často sa zamieňa s iným kávovým nápojom, ktorého názov znie podobne. Na rozdiel od caffé latte sa však latte macchiato môže pochváliť tromi vrstvami, a preto sa podáva vo vysokom pohári s priehľadnou stenou, kde sa dokonale odhalí jeho štruktúra. Rozdiel medzi týmito dvoma nápojmi však možno spozorovať už počas ich prípravy. Zatiaľ čo v prípade kávy latte macchiato sa espresso naleje do hotového mlieka, v prípade kávy caffé latte sa do espressa pridáva mlieko a mliečna pena.

Latte macchiato

Ako sa vlastne vyrába latte macchiato? Prvým krokom je napenenie mliečnej peny, ktorou sa naplní pohár, v ktorom sa bude nápoj podávať. Počas nasledujúcej minúty sa pena čiastočne oddelí od mlieka a vtedy je čas pridať espresso. Tá steká pod penu a usadzuje sa vo vrstve nad mliekom. V pene bude, samozrejme, viditeľné miesto vstupu. Výsledný nápoj, podobne ako caffé latte, obsahuje 30 ml kávy a 200 ml horúceho mlieka s penou.

Americano

Ide o espresso zriedené v pomere 1:5 s horúcou vodou. Nápoj sa dá pripraviť oboma spôsobmi, a to nalitím vody do espressa alebo nalitím espressa do vody. Pena je pri americane naozaj len minimálna a rýchlo sa rozpustí.

Približné množstvá jednotlivých zložiek (káva, voda, mlieko a mliečna pena) pre vybrané kávové nápoje

Druh nápoja Množstvo kávy Objem vody Objem mlieka Objem mliečnej peny
Espresso 8 g 30 ml
Ristretto 8 g 22 ml
Espresso lungo 8 g 60 ml
Espresso dopio 16 g 60 ml
Espresso macchiato 8 g 30 ml 10 ml
Americano 8 g 180 ml
Cappuccino 8 g 30 ml 30 ml 30 ml
Latte macchiato 8 g 30 ml 180 ml 20 ml
Caffé latte 8 g 30 ml 180 ml 20 ml

Na aké technické parametre sa zamerať pri výbere automatického kávovaru?

Predtým, ako sa rozhodnete pre kávovar, mali by ste si ujasniť, koľko času chcete stráviť prípravou kávy, koľko jej potrebujete pripraviť naraz, ako často budete kávovar používať a či chcete pripravovať kávu zo zrnkovej alebo mletej kávy. V súvislosti s týmito otázkami by ste si mali premyslieť, či si vyberiete kapsulový kávovar, automatický kávovar s mlynčekom, kávovar s pákou alebo odkvapkávací kávovar.

Kávovar WMF KITCHENminis® Aroma Thermo 04.1226.0011

Kávovar WMF KITCHENminis® Aroma Thermo 04.1226.0011

Kávovar na prekvapkávanú kávu, ktorý zaujme nielen svojim elegantným vzhľadom, štíhlym telom a prepracovanými detailmi. Lahodnú šálku kávy udrží horúcu a ponúkne, kedykoľvek vás prepadne kávový deficit.

04.1226.0011
Skladem
99 EUR
109.99 EUR
Detail produktu
Kávovar WMF KITCHENminis® Aroma 04.1227.0011

Kávovar WMF KITCHENminis® Aroma 04.1227.0011

Odborník na filtrovanú kávu je tipom pre pár alebo do menších domácností. Veľmi ľahko sa používa a pripraví až 5 šálok lahodného moku naraz. Kávu navyše udržiava teplú do doby, než vás na ňu prepadne chuť.

04.1227.0011
Skladem
73.3 EUR
84.99 EUR
Detail produktu
Espresso kávovar WMF Lumero 04.1236.0011

Espresso kávovar WMF Lumero 04.1236.0011

Kľúčové vlastnosti Espresso kávovar WMF LUMERO 04.1236.0011 je pákovým prístrojom pripraveným vám kedykoľvek dopriať pôžitok z luxusne pripravenej kávy. Tlak 15 barov a výkon 1,4 kW získa z každej čerstvo namletej kávy maximum arómy a chute a vložia ho až do dvoch šálok naraz. Tryska na speňovanie mlieka je integrovaná a dopraje vám bohatú hustú mliečnu penu. Najdôležitejšie parametre Plášť z matného vysoko kvalitného materiálu Cromargan® Pákový mechanizmus Espresso / Cappuccino / Latte Macchiato / Cafe Americano Elegantný dizajn podčiarknutý LED osvetlením Systém ohrevu Thermoblock Nahriatie do 40 s Príprava až dvoch šálok espressa či doppia na jedno stlačenie tlačidla Výškovo nastaviteľná odkladacia plocha na šálky i poháre Odnímateľná nádržka na vodu s ukazovateľom hladiny Integrovaná kvalitná tryska na speňovanie mlieka pre prípravu mliečnej peny, horúceho mlieka či horúcej vody na čaj Príkon 1 400 W Tlak 15 bar

04.1236.0011
Skladem
280 EUR
Detail produktu
Prekvapkávač kávovar Tefal Sense CM693110 1,25 l

Prekvapkávač kávovar Tefal Sense CM693110 1,25 l

Moderný prekvapkávací kávovar je vybavený digitálnym displejom s časovačom a intuitívnym dotykovým ovládaním. Naraz pripraví až 15 šálok a má anti-drip systém proti odkvapkávaniu kávy. Objem 1,25 l. Displej vám prezradí nielen to, koľko je hodín, ale aj proces prípravy kávy.

CM693110
Skladem
58.9 EUR
79.99 EUR
Detail produktu
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875E10 chrome & milk pot

Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875E10 chrome & milk pot

Prémiový automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus v chrómovom prevedení vám pripraví špičkovú kávu v prostredí domova. Vyniká displejom, ktorý nájdete aj na chytrých telefónoch, a neprekonateľnú jednoduchosťou. Výber z 15 nápojov, tlak 15 bar.

EA875E10
Skladem
711.9 EUR
999.99 EUR
Detail produktu
Automatický kávovar Krups Evidence EA890810 plast čierna

Automatický kávovar Krups Evidence EA890810 plast čierna

Espresso aj cappuccino dokonalé do posledného detailu - práve také si môžete dopriať každý deň, ak stavíte na mimoriadny kávovar Evidence. Zdobí ho intuitívne ovládanie, praktické funkcie aj maximálne komfortné používanie

EA890810
Skladem
589.9 EUR
739.99 EUR
Detail produktu
Automatický kávovar Krups Evidence Plus EA894T10 titán

Automatický kávovar Krups Evidence Plus EA894T10 titán

Kľúčové vlastnosti Certifikácia TUV - Záruka vysokej kvality a bezpečnosti! Automatický intuitívny kávovar Krups Evidence Plus EA894T10 je skutočným parťákom pre chvíle pohody. Mrknutím oka pripraví nepreberné množstvo typu nápojov, ktorých chuť je vždy vyvážená, s bohatou arómou. Najdôležitejšie parametre Kľúčové vlastnosti"Veľký OLED displej Systém Direct Lounch 2 nápoje súčasne 19 typov nápojov Kónický Active speed mlynček Automatické čistenie" Funkcie Počet receptov: 19 Nastavenie množstva: ÁNO Technológia: Thermoblock® Samostatná parná dýza: NIE Mliečny systém: ÁNO One-trouch-cappucino: ÁNO Dve šálky súčasne: ÁNO, vrátane mliečnych Nastavenie jemnosti mletia: tri úrovne Funkcia horúcej vody: ÁNO Program odvápňovania: automatický Program preplachovania: automatický Program preplachovania dýzy na mlieko: automatický Upozornenie na odvápnenie: ÁNO Upozornenie na prázdny zásobník na vodu: ÁNO Programovateľné automatické zapnutie/vypnutie: ÁNO Úsporný režim: ÁNO Prehľad receptov: espresso, dvojité espresso, dlhá káva, dvojitá dlhá káva, cappuccino, dvojité cappuccino, latte macchiato, dvojité macchiato, caffe latte, dvojité caffe latte, ristretto, doppio, americano, espresso macchiato, káva flat white, mliečna pena, bylinkový, zelený, čierny čaj Technická špecifikácia Príkon: 1 450 W Tlak: 15 bar Displej: LED Mlynček: kovový kónický Zásobník na kávu: 260 g Zásobník na vodu: 2,3 l Objem zbernej nádoby: 9 káv Množstvo kávy na šálku: 6 až 9 g, podľa nastavenia Maximálny priestor pod dýzou: 15 cm Filtračný systém: ÁNO Nádoba na mlieko: ÁNO Farba: titán Rozmery: 372 × 240 × 363 mm Hmotnosť: 8,4 kg

EA894T10
Skladem
649 EUR
Detail produktu
Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima Touch taupe KP270A10

Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima Touch taupe KP270A10

Kľúčové vlastnosti Kapsľový kávovar Krups Dolce Gusto Infinissima Touch KP270A10 v nezvyčajnom šedo-béžovom prevedení so svojim minimalistickým dizajnom inšpirovaným symbolom nekonečna nie je len ozdobou každej kuchyne, ale hlavne užitočným pomocníkom. Vďaka širokému sortimentu kapsúl NESCAFÉⓇ Dolce Gusto behom okamihu pripravíte nápoj presne pre vás. Ovládanie kávovaru Infinissima je tak jednoduché, že na prípravu nápoja stačí len vložiť kapsulu a otočiť páčkou. S profesionálnym tlakom kávovaru si pripravíte kávu s hustou zamatovou cremou aj z pohodlia vášho domova. Doprajte si svoje espresso do 30 sekúnd! Jednoducho vložte vami vybranú kapsulu do kávovaru KRUPS KP270A10 a vyberte horúcu alebo ľadovú extrakciu. Akonáhle budete spokojní s veľkosťou svojej kávy, vráťte páčku do východiskovej polohy. Len to vás delí od svojho obľúbeného espressa alebo cappuccina. Najdôležitejšie parametre Jednoduché manuálne ovládanie Tlak 15 bar Zásobník na vodu s objemom 1,2 l Kontrolka nutnosti odvápnenia Široká variácia nápojov Výškovo nastaviteľný podstavec Odkvapkávací systém Odvápňovací systém Automatické vypnutie Režim úspory energie Príkon 1 500 W Rozmery: Šírka: 15,5 cm Výška: 28,6 cm Hĺbka: 37,28 cm Hmotnosť: 2,7 kg

KP270A10
Skladem
109 EUR
129 EUR
Detail produktu
Kapsulový kávovar Krups Nespresso Pixie XN304T10 titán

Kapsulový kávovar Krups Nespresso Pixie XN304T10 titán

Kľúčové vlastnosti Kapsulový kávovar Krups Pixie XN304T10 je ako stvorený na prípravu intenzívneho espressa či lunga z kapsulí Nespresso. Vďaka úsporným rozmerom skvele ladí aj s menšou kuchyňou. Navyše disponuje plnohodnotným tlakom a vodu dokáže nahriať skôr, než si stihnete pripraviť šálku. Najdôležitejšie parametre Bočné strany z tepaného kovu Tlak 19 bar Nahriatie za 25 s 2 veľkosti kávy Automatické vypnutie

XN304T10
Skladem
149 EUR
Detail produktu
Kapsulový Kávovar Krups Nespresso Atelier XN890831

Kapsulový Kávovar Krups Nespresso Atelier XN890831

Kľúčové vlastnostiKávovar na kapsule Krups Atelier XN890831 je zásahom do čierneho, ak hľadáte multifunkčný kávovar, v ktorom pripravíte akýkoľvek typ nápoja, od espressa cez latte macchiato až napríklad po horúcu čokoládu. Veľmi jednoduché ovládanie, horúce i studené nápoje a navyše extra efektívny penič mlieka, ktorý napení aj sójové či iné alternatívy.Najdôležitejšie parametreTlak 19 barNa všetky kávové a mliečne nápojeHorúce aj studenéAutomatické penenie mliekaAutomatické vypnutie

XN890831
Skladem
267 EUR
379 EUR
Detail produktu
Pákový kávovar Krups Opio XP320830

Pákový kávovar Krups Opio XP320830

Kľúčové vlastnosti Pákový kávovar s jednoduchou obsluhou na prípravu poctivého espressa i lahodného cappuccina. Naučte sa pripravovať lahodné espresso s pákovým kávovarom za krátky čas a ako skutočný profesionál. Pákový kávovar Krups Opio s tlakom čerpadla 15 barov zaručí extrakciu chuti a vône v profesionálnej kvalite. Pripraviť môžete 2 nápoje naraz a vďaka parnej tryske si pochutnáte aj na krémovom cappuccine. Najdôležitejšie parametre Čerpadlo s tlakom 15 barov   Veľkoobjemový zásobník na vodu Príslušenstvo pre dokonalé espresso Dvojité espresso jediným stlačením

XP320830
Skladem
139 EUR
Detail produktu
Pákový kávovar Krups Espresso Steam & Pump Virtuoso XP442C11

Pákový kávovar Krups Espresso Steam & Pump Virtuoso XP442C11

Kľúčové vlastnosti Predstavte si, že si vychutnáte dokonalú kávu ako z kaviarne už minútu po prebudení. Rozprávka? S pákovým kávovarom Krups Steam & Pump Virtuoso nie! Vďaka thermobloku je kávovar okamihu nahriaty a espresso vám pripraví za minútku. Výkonná parná tryska vám potom rýchlo vyšľahá krémovo hustú mliečnu penu pre lahodné cappuccino či caffè latte. Virtuoso je navyše tak kompaktný, že sa zmestí aj do malej kuchyne a dovolí vám zabudnúť na kompromis medzi miestom a čerstvým espressom. Všestranný držiak filtra umožňuje pripravovať 1-2 šálky súčasne a navyše kávovar dovoľuje aj použitie mäkkých kávových podov. V balení nájdete aj dávkovacie lyžicu, ktorá vždy zaručí ideálne množstvo kávy, a tamper na jej konci umožní utlačiť a zarovnať mletú kávu. Fantastické espresso plnej chuti a arómy pripraví Virtuoso vďaka 15barovému tlaku čerpadla, ktoré zabezpečí optimálnu extrakciu kávy. Prístroj disponuje aj funkciou horúcej vody na prípravu čajov alebo iných horúcich nápojov. Poteší vás aj jeho vyjímatené odkvapkávacia tácka s nerezovou mriežkou. Najdôležitejšie parametre Kompaktná veľkosť Moderný dizajn Pripraví espresso do 1 minúty Systém Thermoblock pre rýchle nahriatie Parná tryska pre našľahanie mlieka Intuitívne jednoduché ovládanie Čerpadlo s tlakom 15 barov Funkcia prípravy horúcej vody na čaj Jednoduché dopĺňanie vody Litrová nádoba na vodu Vyjímatené odkvapkávacia tácka s nerezovou mriežkou Chytré funkcie V balení dávkovacie lyžice s tamperom pre dokonalé zhutnení Rozmery: Šírka: 14,3 cm Výška: 28,5 cm Hĺbka: 28 cm

XP442C11
Skladem
188.9 EUR
249 EUR
Detail produktu

Tlak pary a teplota vody

Ak sa rozhodnete pre niektorý z automatických kávovarov, ktoré pracujú s vysokým tlakom, opýtajte sa na maximálny tlak, ktorý dokáže kávovar vyvinúť. Je to však viac-menej len otázka kontroly, pretože hoci odporúčaný tlak pre espresso v profesionálnych kávovaroch je len 9 barov, kvôli kolísaniu tlaku sú všetky domáce kávovary vybavené tlakom 15 barov. Vďaka tomu je potrebné udržiavať tlak počas celého procesu extrakcie, nielen na začiatku – ak chcete mať 30 ml šálku espressa naozaj dobre napenenú, potrebujete konštantný tlak po dobu aspoň 30 sekúnd. Súčasne s tlakom sa nezabudnite zamerať na teplotu vody. Táto teplota by sa mala pohybovať medzi 88 a 92 °C.

Príkon

Je pre vás každá minúta vzácna? Pri výbere kávovaru venujte pozornosť príkonu. To určuje, ako dlho trvá, kým sa kávovar po zapnutí zahreje a až potom môžete pripraviť kávu. Tento parameter však nemá vplyv na kvalitu kávy v šálke.

Hrubosť mletia

Automatické kávovary so zabudovaným mlynčekom vždy umožňujú nastaviť hrubosť mletia. To je dôležité, ak chcete mať kontrolu nad chuťou a vôňou svojho nápoja. Čím hrubšie mletie, tým dlhšia by mala byť extrakcia. To znamená, že na prípravu nápoja trvajúceho niekoľko desiatok sekúnd potrebujete skôr jemnejšie mletie. Na druhej strane, ak to preháňate s jemnosťou mletia, výsledkom bude veľmi silný nápoj, ktorý môže mať nepríjemnú chuť. Chuť každého z nás je však iná, preto je potrebné vyskúšať vhodnú hrubosť espressa na niekoľkých šálkach. Z tohto hľadiska je vhodnejšie kúpiť kávovar, ktorého mlynček umožňuje nastaviť hrubosť mletia v niekoľkých stupňoch. V tejto súvislosti by vás mohla zaujímať technológia Quattro Force s aktívnym vysokorýchlostným mletím, hydraulickým utláčaním, optimalizovanou párovacou jednotkou a samočistiacim systémom pre vždy dokonalú kávu. Okrem toho niektoré kávovary s integrovaným mlynčekom ponúkajú aj možnosť prípravy nápojov z mletej kávy.

Nastaviteľná výška výstupu

Vďaka nastaviteľnej výške výlevky možno na domácu prípravu kávy používať šálky a poháre všetkých veľkostí. Preto si môžete pohodlne pripraviť malé espresso aj napríklad latte macchiato do vysokého pohára pomocou jediného prístroja.

Parná tryska alebo automatický systém napeňovania mlieka?

Ide o častú dilemu, pretože stroje s parnou tryskou bývajú lacnejšie. Je s nimi však viac práce, a ak neviete, ako používať dýzu, môžete byť vystavení riziku obarenia. Na druhej strane je parná tryska celkom praktická. Ak chcete pripravovať kávové nápoje s mliekom na jedno stlačenie, potom je lepšie uprednostniť kávovar s mliečnym systémom, ktorý zvládne prípravu bez vašej pomoci. V tomto prípade však musíte počítať s údržbou mliečneho okruhu a potrebou jeho občasnej demontáže.

Automatické čistenie a odstraňovanie vodného kameňa

Väčšina automatických kávovarov vyššej triedy túto funkciu ponúka. Bohužiaľ, ani v tomto prípade sa nevyhnete nákupu čistiacich a odvápňovacích prostriedkov, ktoré sa musia použiť v rámci programu odstraňovania vodného kameňa. Dobrou správou však je, že kávovar vykonáva všetky tieto potrebné činnosti úplne sám. Stačí stlačiť tlačidlo a dať mu čas. Systém údržby kávovaru je zvyčajne prepojený s kontrolkami na displeji, ktoré poskytujú včasné informácie o stave kávovaru.

Viacero šálok naraz a predhrievanie

Ak očakávate, že si napríklad po obede bude chcieť uvariť kávu celá rodina, vyberte si kávovar, ktorý dokáže pripraviť dve šálky kávy naraz. Nebudete musieť čakať tak dlho. Vhodnou možnosťou je aj predhrievanie šálok, takže káva chladne pomalšie, aróma sa lepšie rozvinie a dokonalá pena vydrží ešte dlhšie.

Filtrácia vody

Niektoré, najmä automatické kávovary, sú vybavené aj vodnými filtrami, ktoré odstraňujú nežiaducu chlórovú pachuť z vody z vodovodu, ako aj vodný kameň, ktorý nielenže negatívne ovplyvňuje chuť výsledného nápoja, ale usadzuje sa aj v ťažko prístupných častiach kávovaru a môže spôsobiť jeho predčasnú poruchu. Tieto filtre je potrebné pravidelne meniť, pretože sa používaním zanášajú. Čím tvrdšia je voda vo vašej domácnosti, tým viac vodného kameňa obsahuje a tým častejšie budete musieť meniť filter. Priemerný interval, ktorý závisí aj od intenzity používania zariadenia, je približne 2 až 3 mesiace.

Nádoba na vodu

Nádržka na vodu je neoddeliteľnou súčasťou automatických kávovarov. Pohodlie pri používaní ovplyvňuje najmä skutočnosť, že ho možno z kávovaru vybrať a plniť alebo čistiť nezávisle od kávovaru. Dôležitý je aj jeho objem, ktorý by mal byť prispôsobený veľkosti vašej rodiny. Zvyčajne sa pohybuje od 0,5 do 2,5 litra. Pre štvorčlennú rodinu je optimálny kávovar so zásobníkom na vodu s objemom aspoň okolo 2 litrov; domácnosť s jedným členom si vystačí s 0,5 litra.

Ďalšie prémiové funkcie a dizajn

Niektoré kávovary môžu ponúkať ďalšie praktické funkcie, ako je osvetlenie šálky, ktoré je obzvlášť praktické skoro ráno, alebo technológiu displeja Smart Slideveľmi intuitívne a ľahko použiteľné rozhranie s nastaviteľným dizajnom displeja (podobná technológia sa používa v smartfónoch). Mnohí určite ocenia, že niektoré zariadenia možno ovládať na diaľku z mobilného telefónu alebo tabletu. Medzi ďalšie funkcie patrí možnosť uloženia obľúbených nastavení, ako aj svetelná signalizácia alebo príprava dvoch nápojov súčasne vrátane tých s mliečnou penou.

Kávovar však nie je len technický zázrak, je to bežný spotrebič, ktorý musí zapadnúť do štýlu vašej kuchyne alebo kancelárie a dopĺňať ju svojím vzhľadom. Už si nemusíte vyberať len z čiernych, bielych alebo strieborných modelov s hranatým tvarom. Zaoblené krivky, ale aj extravagantný dizajn v kombinácii so širokou škálou farieb sa postarajú o to, aby ste sa kávovarom radi pochválili.

Najnovšie články


Kategória

Produkty

Kávovar WMF KITCHENminis® Aroma Thermo 04.1226.0011
Kávovar WMF KITCHENminis® Aroma Thermo 04.1226.0011
99 EUR
Espresso kávovar WMF Lumero 04.1236.0011
Espresso kávovar WMF Lumero 04.1236.0011
280 EUR
Napeňovač mlieka WMF Lono Milk & Choc 04.1317.0011
Napeňovač mlieka WMF Lono Milk & Choc 04.1317.0011
121.2 EUR
Mlynček na kávu WMF Stelio 04.1707.0011
Mlynček na kávu WMF Stelio 04.1707.0011
85.5 EUR
Prekvapkávač kávovar Tefal Digital CM600810 1,25 l
Prekvapkávač kávovar Tefal Digital CM600810 1,25 l
69.9 EUR
Prekvapkávač kávovar Tefal Sense CM693110 1,25 l
Prekvapkávač kávovar Tefal Sense CM693110 1,25 l
58.9 EUR
Automatický kávovar Krups Essential EA810570
Automatický kávovar Krups Essential EA810570
279 EUR
Automatický kávovar Krups Essential EA810B70
Automatický kávovar Krups Essential EA810B70
356.6 EUR
Automatický kávovar Krups Arabica Latté Display EA819N10
Automatický kávovar Krups Arabica Latté Display EA819N10
395.8 EUR
Automatický kávovar Krups Latt'espresseria EA829810
Automatický kávovar Krups Latt'espresseria EA829810
416 EUR
Automatický kávovar Krups Latt'Espress EA82F810
Automatický kávovar Krups Latt'Espress EA82F810
349 EUR
Automatický kávovar Krups Intuition Preference EA872B10
Automatický kávovar Krups Intuition Preference EA872B10
720 EUR
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875E10 chrome & milk pot
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875E10 chrome & milk pot
711.9 EUR
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875U10
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875U10
799 EUR
Automatický kávovar Krups Evidence EA890110 plast biela
Automatický kávovar Krups Evidence EA890110 plast biela
579.9 EUR
Automatický kávovar Krups Evidence EA890810 plast čierna
Automatický kávovar Krups Evidence EA890810 plast čierna
589.9 EUR
Automatický kávovar Krups Evidence Plus Black EA894810
Automatický kávovar Krups Evidence Plus Black EA894810
604.9 EUR
Automatický kávovar Krups Evidence Plus EA894T10 titán
Automatický kávovar Krups Evidence Plus EA894T10 titán
649 EUR
Automatický kávovar Krups Evidence One EA895E10
Automatický kávovar Krups Evidence One EA895E10
559.8 EUR
Automatický kávovar Krups Evidence One EA895N10
Automatický kávovar Krups Evidence One EA895N10
649 EUR
Automatický kávovar Krups Evidence Eco EA897B10
Automatický kávovar Krups Evidence Eco EA897B10
499.9 EUR
Mlynček na kávu Tefal GT110838
Mlynček na kávu Tefal GT110838
25.9 EUR
Mlynček na kávu KRUPS GVX242 Nerezový/Čierny
Mlynček na kávu KRUPS GVX242 Nerezový/Čierny
71.9 EUR
Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto KP1201 Mini Me White Grey
Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto KP1201 Mini Me White Grey
107.1 EUR
Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima KP170131
Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima KP170131
109 EUR
Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima KP173B31
Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima KP173B31
75.9 EUR
Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Piccolo XS KP1A05
Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Piccolo XS KP1A05
74.6 EUR
Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Piccolo XS KP1A3B31
Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Piccolo XS KP1A3B31
54.9 EUR
Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Genio S KP240131
Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Genio S KP240131
89.9 EUR
Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima Touch taupe KP270A10
Kapsulový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima Touch taupe KP270A10
109 EUR
Kapsľový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Genio S Plus KP340831
Kapsľový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Genio S Plus KP340831
79.9 EUR
Kapsľový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Genio S Touch KP440E31
Kapsľový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Genio S Touch KP440E31
119 EUR
Napeňovač mlieka Krups XL100810
Napeňovač mlieka Krups XL100810
44.9 EUR
Kapsľový Kávovar Krups Nespresso Inissia XN100110 biely
Kapsľový Kávovar Krups Nespresso Inissia XN100110 biely
130 EUR
Kapsľový Kávovar Krups Nespresso Inissia XN100510 červený
Kapsľový Kávovar Krups Nespresso Inissia XN100510 červený
99.9 EUR
Kapsulový kávovar Krups Nespresso Pixie XN304T10 titán
Kapsulový kávovar Krups Nespresso Pixie XN304T10 titán
149 EUR
Kapsulový kávovar Krups Nespresso Citiz XN741B10 strieborný
Kapsulový kávovar Krups Nespresso Citiz XN741B10 strieborný
179 EUR
Kapsulový Kávovar Krups Nespresso Atelier XN890831
Kapsulový Kávovar Krups Nespresso Atelier XN890831
267 EUR
Kapsulový kávovar Krups Nespresso Vertuo Next Chrome XN910C10
Kapsulový kávovar Krups Nespresso Vertuo Next Chrome XN910C10
192.9 EUR
Kapsulový kávovar Krups Nespresso Vertuo Next Light Grey XN911B10
Kapsulový kávovar Krups Nespresso Vertuo Next Light Grey XN911B10
205.9 EUR
Pákový kávovar Krups Opio XP320830
Pákový kávovar Krups Opio XP320830
139 EUR
Pákový kávovar Krups Espresso Steam & Pump Virtuoso XP442C11
Pákový kávovar Krups Espresso Steam & Pump Virtuoso XP442C11
188.9 EUR

Súvisiace kategórie e-shopu


Ďalšie články

Robot, ktorý upratá aj rohy? Rowenta X-Plorer S220 a S240 AI

Robot, ktorý upratá aj rohy? Rowenta X-Plorer S220 a S240 AI

Novinka na poli robotických vysávačov od značky Rowenta vám svojimi funkciami vyrazí dych! Revolučný tvar písmena D zaisťuje 100% kvalitu upratovania aj v rohoch a okolo stien a vibračný mop odstráni z podláh aj odolné nečistoty. Vďaka unikátnemu navigačnému systému so sadou kamier 3D Vision sa robot bezpečne vyhne aj malým prekážkam a vy už tak pred spustením vysávača nebudete musieť nič upratovať a zbierať z podlahy.

Prečítať celý článok
Objavte novú generáciu tyčových vysávačov vyrobených v Európe. Zoznámte sa s vysávačmi Rowenta X-Force Flex 12.60 Neo a 13.60

Objavte novú generáciu tyčových vysávačov vyrobených v Európe. Zoznámte sa s vysávačmi Rowenta X-Force Flex 12.60 Neo a 13.60

Tyčové vysávače Rowenta X-Force Flex s flexibilnou hubicou patria vďaka svojim prednostiam a jedinečným technológiám k najobľúbenejším vo svojej triede na trhu. Značka Rowenta však nezaspala na vavrínoch a pokračuje v inováciách svojich už aj tak technicky vynikajúcich vysávačov. Tento rok preto prichádza s novou generáciou tyčových vysávačov X-Force Flex 12.60 Neo a 13.60, ktoré sú prešpikované vychytávkami, ktoré vás dostanú.

Prečítať celý článok
X-Force Flex 15.60: Vysavač s „automatickou prevodovkou“

X-Force Flex 15.60: Vysavač s „automatickou prevodovkou“

Rowenta rozširuje inovatívny rad tyčových vysávačov X-Force Flex o unikátnu technologickú novinku. Absolútna vlajková loď ponuky v podobe modelu X-Force Flex 15.60 Auto 230 AW práve priplávala na trh a ponúka najvyšší sací výkon zo všetkých doteraz predstavených modelov. Je tiež najmúdrejší vďaka funkcii automatického rozpoznania povrchu, ktorá funguje ako s podlahovou hubicou, tak mini turbo kefou. Navyše má v balení aj múdru a praktickú nabíjaciu samostojnú základňu.

Prečítať celý článok